Voetproblematiek en medicatie

Diabetische voet

Medische aspecten

Een diabetespatiënt heeft tweeënhalf keer zoveel kans om een schimmelinfectie op te lopen als iemand zonder diabetes. Diabetespatiënten hebben dan ook vaak last van warme en vochtige voeten en daardoor een verhoogde kans op schimmelinfecties.
Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof.
Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucosewaarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten.
Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.


Vergoeding

Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening ‘Diabetische Voet’ dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar en bij de pedicure van uw keuze of dit het geval is.
Bron:
http://www.depedicure.nl/ (geraadpleegd op 24-07-2012)