Voetproblematiek en medicatie

Screening risicovoet

Een screening begint met het afnemen van de anamnese, daarna vindt de inspectie van de voeten plaats, hierbij wordt gelet op verkleuringen, drukplekken, wondjes, eelt- en oedeemvorming. Belangrijk tijdens de screening is het testen van het oppervlakkige gevoel d.m.v. een monofilament.
Daarnaast wordt met een 128 Hz stemvork het dieptegevoel onderzocht, dit gebeurt d.m.v. het aanbrengen van trilling op bepaalde botdelen. Met de tip-therm zullen de temperatuurverschillen tussen de rechter- en linkervoet worden getest.
In een gezonde situatie zullen de pulsaties van de slagaders gevoeld moeten worden, wanneer dit niet of in geringe mate gebeurd, kan het duiden op een vaatafwijking. Deze slagaders bevinden zich op de wreef en achter de binnenkant van de enkel.   
 
De bewegingen in het enkelgewricht en de gewrichten van de tenen worden getest, wanneer de voeten niet goed meer kunnen afwikkelen zal er compensatie plaatsvinden, met overdruk tot gevolg. Op de voetspiegel zal de voetstand en de drukpunten van de voet in belaste stand gecontroleerd worden.
Daarnaast worden er statische en dynamische blauwdrukken gemaakt, deze worden na afloop geïnterpreteerd.   
De blauwdruk signaleert en geeft informatie over de voet m.b.t. overdruk en de stand van het lichaam. 

Schoenen worden gecontroleerd op stevigheid, lengte, breedte, pasvorm, hakhoogte en het slijtpatroon van de schoen.